Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over de Naastenwijzer

Ja. Als je de Naastenwijzer naar iemand wilt laten opsturen, kun je dat in het bestelformulier aangeven. Voor 1 euro extra wordt het boekje feestelijk ingepakt.

Op de website maak ik kenbaar wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn die van invloed zijn op de Naastenwijzer, bijvoorbeeld op digitaal gebied.

Berg het document thuis goed op. Bij voorkeur achter slot en grendel.

Nee. In de Naastenwijzer leg je vast wie jouw niet-financiƫle belangen behartigt als je dit (tijdelijk) niet meer kunt. Voorzien van plaats, datum en handtekening is het document rechtsgeldig.

Nee, dat is niet nodig. Wanneer je het boekje ondertekent en voorziet van een datum is het rechtsgeldig.

In de Naastenwijzer voer je je persoonlijke gegevens in en vind je onder andere de volgende checklists, die je voor het grootste deel alleen maar hoeft aan te vinken.

In de Naastenwijzer wijs je een contactpersoon en/of vertegenwoordiger aan. Je kunt het boekje met die persoon invullen, of met iemand anders die je vertrouwt. Als je dit niet wilt, laat dan ieder geval je contactpersoon en je erfgenamen weten dat dit document bestaat en waar ze het kunnen vinden.

Ja. Omdat je de Naastenwijzer thuis bewaart kun je het boekje altijd zelf weer aanpassen. Voorzien van plaats, nieuwe datum en handtekening blijft het rechtsgeldig.

Dan wijst de wet een persoon aan om je te vertegenwoordigen. In eerste instantie is dit je partner. Daarna is de rangorde: ouder, kind(eren in volgorde van geboorte), broer of zus.

Voor jong en oud. Omdat je de Naastenwijzer thuis bewaart en dus steeds weer kunt aanpassen, gaat het boekje je leven lang mee.

Nog niet. Op dit moment wordt onderzocht of de Naastenwijzer in de nabije toekomst digitaal en versleuteld ingevuld kan worden. Dit zal via de website kenbaar gemaakt worden.

De Engelse versie van de Naastenwijzer is in ontwikkeling.