Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over de Naastenwijzer

Kan ik de Naastenwijzer aan iemand cadeau doen?

Ja. Als je de Naastenwijzer naar iemand wilt laten opsturen, kun je dat in het bestelformulier aangeven. Voor 1 euro extra wordt het boekje feestelijk ingepakt.

Hoe blijft de Naastenwijzer up-to-date?

Op de website maak ik kenbaar wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn die van invloed zijn op de Naastenwijzer, bijvoorbeeld op digitaal gebied.

Lees het volledige antwoord...

Waar kan ik de Naastenwijzer het beste opbergen?

Berg het document thuis goed op. Bij voorkeur achter slot en grendel.

Is de Naastenwijzer hetzelfde als een levenstestament?

Nee. In de Naastenwijzer leg je vast wie jouw niet-financiƫle belangen behartigt als je dit (tijdelijk) niet meer kunt. Voorzien van plaats, datum en handtekening is het document rechtsgeldig.

Lees het volledige antwoord...

Moet ik de Naastenwijzer laten vastleggen bij de notaris?

Nee, dat is niet nodig. Wanneer je het boekje ondertekent en voorziet van een datum is het rechtsgeldig.

Welke checklists zijn opgenomen in de Naastenwijzer?

In de Naastenwijzer voer je je persoonlijke gegevens in en vind je onder andere de volgende checklists, die je voor het grootste deel alleen maar hoeft aan te vinken.

Lees het volledige antwoord...

Hoe maak ik kenbaar dat ik de Naastenwijzer heb ingevuld?

In de Naastenwijzer wijs je een contactpersoon en/of vertegenwoordiger aan. Je kunt het boekje met die persoon invullen, of met iemand anders die je vertrouwt. Als je dit niet wilt, laat dan ieder geval je contactpersoon en je erfgenamen weten dat dit document bestaat en waar ze het kunnen vinden.

Kan ik de Naastenwijzer tussendoor wijzigen?

Ja. Omdat je de Naastenwijzer thuis bewaart kun je het boekje altijd zelf weer aanpassen. Voorzien van plaats, nieuwe datum en handtekening blijft het rechtsgeldig.

Wat gebeurt er wanneer ik niets vastleg?

Dan wijst de wet een persoon aan om je te vertegenwoordigen. In eerste instantie is dit je partner. Daarna is de rangorde: ouder, kind(eren in volgorde van geboorte), broer of zus.

Voor welke leeftijd is de Naastenwijzer?

Voor jong en oud. Omdat je de Naastenwijzer thuis bewaart en dus steeds weer kunt aanpassen, gaat het boekje je leven lang mee.

Kan ik de Naastenwijzer ook digitaal invullen ?

Nog niet. Op dit moment wordt onderzocht of de Naastenwijzer in de nabije toekomst digitaal en versleuteld ingevuld kan worden. Dit zal via de website kenbaar gemaakt worden.

Is de Naastenwijzer ook verkrijgbaar in het Engels?

De Engelse versie van de Naastenwijzer is in ontwikkeling.